Jak permanentně imigrovat do Spojených Států Amerických

V tomto článku:Žádost o status permanentního rezidentaŽádost o občanství USA

Permanentně imigrovat do Spojených Států Amerických může být velmi náročný proces. Bude vyžadovat vytrvalost a trpělivost ale s více než 41 miliony imigranty, žijícími ve Spojených Státech Amerických, je jasně možné systém úspěšně zdolat. [1] Ať již potřebujete utéct před perzekucí, být s rodinným příslušníkem nebo kvůli příležitosti pracovní nabídky, nebo prostě začít nový život, tento průvodce by vám měl pomoct ve vaší cestě.

Část 1
Žádost o status permanentního rezidenta

  1. 1
    Zjistěte, zda jste oprávnění k získání permanentního rezidenčního statusu ve Spojených Státech Amerických. Permanentní rezidenční status ve Spojených Státech Amerických je udělován ze čtyř hlavních důvodů: rodinné vazby, zaměstnání, status uprchlíka a k podpoře různorodosti.[2] Pokud vám je udělen permanentní rezidenční status, dostanete permanentní vízum, jinak také nazývané zelená karta.
    • Abyste se mohli kvalifikovat pro permanentní rezidenční status z důvodu rodinných vazeb, musíte být přímým příslušníkem občana Spojených Států Amerických nebo držitele zelené karty. To znamená, že musíte být chotí, dítětem, rodičem, nebo sourozencem občana Spojených Států Amerických. Tento občan Spojených Států Amerických může požádat, abyste dostali vízum, ale schválení žádosti není garantováno a určité vztahy mají větší preference. [3]
    • Abyste se mohli kvalifikovat pro permanentní rezidenční status z důvodu zaměstnání, musíte si zajistit zaměstnání s americkou společností. První krok je, abyste je požádali, aby vám schválili pracovní certifikaci z Oddělení práce. Tento proces může být dlouhý a stát hodně peněz, takže společnost musí mít opravdový zájem na tom, aby vás zaměstnali, když se rozhodnou jít do tohoto celého procesu. Tato víza jsou udělována proto, aby přitáhla vysoce kvalifikované lidi, aby přišli do Spojených Států Amerických.[4]
    • Abyste se mohli kvalifikovat pro permanentní rezidenční status jako uprchlík, musíte mít "dobře opodstatněný důvod ke strachu z perzekuce", založený na množství sociálních statusů, jako jsou etnická nebo náboženská příslušnost, která vám zamezuje možnost se vrátit do vaší země původu. Pro konkrétní detaily jak požádat o permanentní rezidenci jako status utečence, navštivte http://fas.org/sgp/crs/misc/RL31269.pdf.
    • Abyste se mohli kvalifikovat pro status permanentní rezidence v rámci programu „Diversity Visa Lottery Program“, obecně známý jako loterie zelené karty, musíte imigrovat ze země s nízkou hladinou imigrace do USA. Pokud méně než 50000 lidí emigrovalo z vaší země do USA v posledních 5ti letech, můžete být oprávnění poslat žádost. Pro více informací o tomto programu, navštivte http://www.uscis.gov/green-card/other-ways-get-green-card/green-card-through-diversity-immigration-visa-program/green-card-through-diversity-immigrant-visa-program.
  2. 2
    Pošlete žádost o permanentní vízum. Tato petice by měla být poslána americkým občanem, který vaši žádost sponzoruje. Může se jednat o různé typy sponzorů, podle toho jakým způsobem se můžete kvalifikovat na permanentní rezidenci, ale obvykle se jedná o rodinného člena, který je americkým občanem nebo váš budoucí zaměstnavatel.[5]
    • Tohle není vaše žádost o permanentní rezidenci, tohle je formulář, který musí být schválen před tím, než tzv. U.S. Citizenship and Immigration Services zváží žádost o permanentní vízum.
    • Pokud je vaše žádost odmítnuta, odpověď by měla obsahovat důvod odmítnutí a vaše práva k odvolání se k rozhodnutí, pokud nějaká máte.[6]
  3. 3
    Zkontrolujte s právníkem vaši žádost a podpůrné dokumenty, jakmile byla vaše žádost schválena. Přesto, že právník není vždy nutný, je dobrý nápad si najat právníka, který se specializuje na imigrační právo. Jediná chyba může znamenat zamítnutí a navíc právník pro vás může pracovat v době celého procesu jako reprezentant.
    • Tato část procesu zanechává vstup v tzv. procesním systému National Visa Center Processing system, který vás provede přes schvalovací proces. Toto centrum je agentura, která je zodpovědná za výběr poplatků a podpůrné dokumentace. Budou vás informovat, když je budou potřebovat a také o tom, kdy je obrželi.[7]
  4. 4
    Odešlete vaše poplatky, žádost, podpůrné materiály a čekejte na odpověď. Bohužel čekání je velkou částí procesu. Potom, co jste zaplatili poplatky, budete moci poslat vaši žádost a podpůrné materiály. Podpůrné materiály tvoří finanční záznamy, které potvrdí, že nebudete finanční přítěží pro USA a civilní dokumenty z vaší domovské země (které budou muset být přeloženy do angličtiny, pokud již tedy nejsou přeloženy). [8]
  5. 5
    Před datem vašeho pohovoru budete muset projít lékařským vyšetřením. Důvodem tohoto vyšetření je zkontrolovat, že vstupem do USA nezpůsobíte zdravotní hrozbu veřejnosti. Váš doktor také určí, zda máte nějaké nakažlivé choroby, stejně jako vám může dát očkování pokud je to potřeba.[9] Doktor bude muset vyplnit formulář USCIS I-693 a vy formulář budete muset vrátit do USCIS v zalepené obálce.[10]
  6. 6
    Běžte na pohovor. Na konci procesu bude dotázáni, abyste šli na pohovor s vládním představitelem, většinou na americké ambasádě. Datum, čas, a lokalita vám budou řečeny. Na konci pohovoru vám většinou řeknou, jestli vaše žádost o vízum byla úspěšná!
  7. 7
    Vstupte do Spojených Států Amerických. Váš permanentní rezidenční status začne, jakmile projdete přes celní kontrolu, když vstupujete do USA.
    • Obnovte vaši zelenou kartu. Vaše zelená karta musí být obnovena každých 10 let (nebo každé 2 roky, pokud máte podmínečnou zelenou kartu).[11] Nezapomeňte na obnovení vaší zelené karty předtím, než její platnost vyprší. Můžete to provést vyplněním formuláře USCIS I-90 buď online, nebo poštovní doručovatelskou službou.
    • Neměli byste začít obnovovat kartu dřív, než když je vaše zelená karta 6 měsíců před datem vypršení, takto budete mít dost času na to, aby bylo obnovení provedeno.

Část 2
Žádost o občanství USA

  1. 1
    Pokud pobýváte v USA s platnou zelenou kartou více než 5 let. Držitelé zelených karet musí pobývat v USA 5 let předtím, než mají nárok na plné americké občanství, pokud tedy nejsou provdaní za amerického občana, potom jsou to pouze 3 roky potřebné před tím, než mohou zažádat. [12] Během této doby je důležité se chovat podle předpisů a pravidel spojených se zelenou kartou. Porušení pravidel může mít vliv na šance na plné občanství.
  2. 2
    Požádejte o naturalizaci. Zatímco držitelé zelených karet nemusí požádat o plné americké občanství, mnoho z nich to dělá. Občanství umožňuje hlasovací práva, mít americký pas, benefity z federální vlády, jako například sociální zabezpečení, a možnost se ucházet o volební funkci. Pro zahájení procesu žádání o naturalizaci, jinak známou jako občanství, musíte vyplnit formulář N-400 na stránce http://www.us-immigration.com.
    • Pokud je vaše žádost zamítnuta, máte právo se odvolat proti rozhodnutí. Můžete požádat o slyšení s imigračním pracovníkem a prodiskutovat s ním důvody pro vaše zamítnutí. Pokud zamítnutí trvá po tomto slyšení, můžete poslat formulář na přezkoumání vaší žádosti na obvodní soud USA.[13] Slyšení a přezkoumání soudu vás bude stát další poplatky.
  3. 3
    Běžte na pohovor ohledně občanství. Pohovor bude naplánován, jakmile je vaše žádost zpracována a bude veden pracovníkem oddělení US Citizenship and Immigration department. Pohovor by se měl skládat z otázek ohledně vaší žádosti a obecnými informacemi o vás, vaší povaze a přístupu k Ústavě a vaší ochoty složit přísahu tzv. Oath of Allegiance Spojeným Státům.[14]
    • Nelžete během pohovoru. Během pohovoru jste pod přísahou, a pokud si budou myslet, že lžete, vaše žádost bude zamítnuta hned na místě.
  4. 4
    Složte test z občanství USA. Jakmile složíte pohovor, bude na řade test z občanství. Žadatelé o naturalizaci musí složit test z angličtiny a reálií tzv. Civics.[15] Není to jednoduchý test a vyžaduje hodně studia, abyste byli plně připravení.
    • Anglická část testu se skládá z částí čtení, psaní a mluvení. Budete muset být schopni napsat srozumitelnou větu pracovníkovi USCIS, přečíst mu větu způsobem, který je srozumitelný a normálně mu odpovědět na otázku, kterou vám položí. Všechny tři části vám umožní tři pokusy toto složit.
    • Část testu reálie tzv. Civics se skládá z otázek o americké historii a vládě. Budete dotázáni na 10 otázek orálně a musíte odpovědět správně na alespoň 6 z nich. Dohromady existuje 100 možných otázek a jsou k dispozici veřejnosti na stránce www.uscis.gov (v sekci Vzdělání a zdroje).[16]
    • Najdete tam studijní průvodce a hodiny, které si můžete zařídit, které vám pomohou se na zkoušku připravit.
  5. 5
    Složte přísahu Spojeným Státům. Nejste oficiálně občanem Spojených Států dokud nesložíte přísahu tzv. Oath of Allegiance. Ti, kteří složí test občanství, budou pozváni se zúčastnit naturalizačního ceremoniálu, kde složí přísahu a potom se stanou oficiálními občany Spojených Států.
    • Pokud se nemůžete zúčastnit naturalizačního ceremoniálu, existují jiné možnosti, jak můžete splnit tuto přísahu, včetně složení přísahu přímo po skončení vašeho pohovoru.

Tipy

  • Existuje limit na to, kolik lidí z každé imigrační kategorie může být přijato každý rok, takže to, že jste splnili všechna kritéria neznamená, že můžete dostat pemanetní vízum.
  • Navštivte http://www.uscis.gov. Tato webová stránka vám sdělí informace o tom jak imigrovat do Spojených Států a co je potřeba. Je to skvělý zdroj informací o tom jak začít imigrační proces a tato stránka také nabízí informace k procesu jak začít krok po kroku ve vaší specifické situaci.

Informace o článku

Spoluatorem tohoto článku je tým zkušených editorů a badatelů, kteří ověřují jeho přesnost a srozumitelnost.

Kategorie: Tipy pro cestovatele

V jiných jazycích:

English: Immigrate Into the United States Permanently, Español: inmigrar permanentemente a los Estados Unidos, Deutsch: Dauerhaft in die USA einwandern, Français: immigrer de façon permanente aux États Unis, Nederlands: Emigreren naar de Verenigde Staten, Bahasa Indonesia: Berimigrasi ke Amerika Serikat Secara Permanen, 中文: 永久移居美国, العربية: الهجرة إلى الولايات المتحدة إلى الأبد, ไทย: ย้ายไปอาศัยที่สหรัฐอเมริกาอย่างถาวร, 한국어: 미국으로 영구 이민하는 방법, 日本語: アメリカに永住する, Tiếng Việt: Nhập cư vào Mỹ mãi mãi, हिन्दी: यूनाइटेड स्टेट्स के स्थायी निवासी बनें

Stránka byla zobrazena 2 334 krát.
Byl tento článek přesný?